Gode råd til et rottefrit hjem
Lugt, gnaveskader og smittefare er den kedelige bagside ved at få ubudne gæster fra kloakken. Men hvad tiltrækker rotter og hvordan kommer de ind i dit hus? Læs mere om det upopulære skadedyr her.
Gode råd til et rottefrit hjem
Lugt, gnaveskader og smittefare er den kedelige bagside ved at få ubudne gæster fra kloakken. Men hvad tiltrækker rotter og hvordan kommer de ind i dit hus? Læs mere om det upopulære skadedyr her.
Hvad tiltrækker rotter?
Vil du undgå rotter i din bolig, er haven et godt sted at starte med at forebygge. Her findes nemlig flere ting, som kan tiltrække de altædende skadedyr.
En have med rodebunker af udtjente havemøbler, haveaffald eller brænde, er et sandt rotteparadis. Her kan de sky gnavere nemlig finde mange gode gemmesteder.
Ryd op i have og eventuelle skure. Så kan rotterne ikke kan finde ly. Fjern i især bunker af rod, der står tæt op af huset.
Husk at komme helt ud med skraldespanden. Poser med affald og madrester der står fremme, kan hurtigt blive til en natlig buffet for rotter.
Fuglefodring er en hyggelig ting. Desværre er rotterne af samme holdning. En velment fuglefodring, kan derfor nemt blive til rottefodring.
Tænk over, hvordan du placerer foderet til fuglene. Sæt ikke foder på jorden. Hæng det strategisk, et sted hvor fuglene kan komme flyvende til det – eks hængende frit ned fra en snor. Rotter kan sagtens kravle i træer.
Rotter spiser korn og planter, men er også kødædende. Pas derfor på med alle former for madrester i kompostbunken. Gamle grøntsager og pålægsrester kan nemt lokke rotterne til.
Det er ikke kun ræven, der sætter pris på et hønsehus i haven. For rotterne er det ideelle forhold, med både madrester, korn og æg. Tjek hønsegården for huller. Det kan være tegn på at rotter er flyttet ind.
Er dit hønsehus isoleret, kan det også være en god ide at lytte efter piben og puslen fra væggene. I det isolerede hulrum mellem væggene, er der perfekte forhold til en lun rotterede.
I Danmark bekæmper vi først og fremmest rotter, fordi de kan overføre sygdomme til mennesker og dyr.
Rotter kan selvfølgelig smitte gennem bid, men bærer også smitten i deres afføring og i de såkaldte veksler – et fedtet spor af urin og kirtelsektret, som rotterne gnider af sig, når de bevæger sig rundt.
Den største kilde til smitte for både mennesker og kæledyr, er dog at rotter spiser af vores mad.
Sådan kommer rotterne ind i dit hus
Rotter kommer typisk ind i dit hus gennem kloakken, som er deres primære levested. Rotten kravler op gennem afløbsrørene og kan klemme sig gennem de mest ufattelige steder. De kan fx komme op gennem toilettet, en løs gulvrist eller åbent afløb i vasken.
Når de første frostnætter i oktober melder sig, begynder rotterne at søge opad efter et varmere sted at yngle og bo. Et opvarmet hus er det rene rotteparadis – her er både mad og læ til en varm rede.
Rotter kan også finde på at søge ind i bygninger efter skybrud og oversvømmelser. Her ser man ofte en stigning i rotteanmeldelser, da de oversvømmede kloakker efterlader rotterne desperate efter et nyt sted at bo.
Det er langt fra kun af rørvejen, at rotterne kommer ind i dit hus. Typisk finder de vej ind på loftrum, ved at søge op på taget. Her kan de klatre op ved hjælp af træer og højt buskads langs husmuren, eller via nedløbsrøret fra dine tagrender.
Mange huse har et overset rør på taget til faldrørsudluftning. Røret går fra kloak til tag, og skal forhindre undertryk i afløbsinstallationer. Her kan rotter fra kloakken kravle direkte op på dit tag og ind på dit loft.
Rotter er verdensmestre i at komme rundt i hele dit hus. Her lever de under gulvbrædderne, i rørene og endda mellem væggene, hvor de gnaver sig gennem isolering og ledninger – faktisk kan en rotte kravle op af lodrette flader i både rør og vægge.
På den måde kommer den rundt på alle husets etager. Når først du har rotter indenfor murene, kan de sprede sig hurtigt.
Ildelugtende invadering
Fordi rotterne er så ferme til at komme rundt i alle afkroge og sprækker, kan det blive en grim fornøjelse, hvis en af dem lægger sig til at dø et sted i huset.
Ligger rotten et fugtigt sted med dårlig lufttilstrømning, kan forrådnelsen tage lang tid. Det skaber store lugtgener. Maddiker følger somme tider med problemet, da fluer tiltrækkes af lugten og lægger æg i det døde dyr.
Det kan det være svært at lokalisere, hvor lugten fra en død rotte kommer fra, da den typisk ligger godt gemt væk i gulv eller vægge. Flere boligejere melder om problemer med lugtgener i månedsvis – nogle endda i flere år.
Rotter kan være årsag til ubehagelig lugt og gnaveskader på rør og stikledninger. En rottespærre kan begrænse rotterne i kloakken, før de når ind i dit hjem.
Som kunde hos os, får du en god pris på en rottespærre.