Et mindretal af danskere vil rejse i sommer
Populære turistdestinationer bliver fravalgt
Flere flyselskaber genåbner nu ruter fra Danmark med kurs mod varmere himmelstrøg. Billetter bliver solgt, og forsikringen dækker til en vis grad. Men hvor mange danskere vil egentlig trodse myndighederne og rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til? Sandsynligvis ikke ret mange. Ifølge en ny undersøgelse vil blot et mindretal af danskerne nemlig rejse i sommer.
I sin seneste rejsevejledning fraråder Udenrigsministeriet fortsat ikke-nødvendige rejser til hele verden frem til den 31. august - med undtagelse af rejser til Norge, Island og Tyskland, der ikke længere frarådes fra den 15. juni og dermed går fra orange til gul zone.
Den restriktive rejsevejledning har givet anledning til debat, ikke mindst i rejsebranchen, der lider under et faldende salg. Og nu genåbner en række flyselskaber deres ruter fra Danmark til destinationer såsom Milano, Nice, Athen og Malaga m.fl.
Alligevel er det de færreste danskere, der ville rejse til udlandet på sommerferie, hvis Udenrigsministeriet havde lempet mere på restriktionerne. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Tryg Forsikring.
Selv hvis Udenrigsministeriet åbnede op for rejser i hele verden, ville kun hver tredje dansker (34%) rejse til udlandet. I aldersgruppen over 60 år er det kun hver fjerde dansker (25%), og for danskere over 70 år kun hver femte (19,7%). 8 procent af danskerne ved ikke, om de ville rejse eller ej.
Af de 34 procent, som ville rejse til udlandet, ville langt hovedparten, nemlig 22 procent, begrænse rejseaktiviteten til nogle få udvalgte lande. Kun 7 procent ville rejse til alle lande i Europa og 4 procent til hele verden.
Populære turistdestinationer bliver valgt fra
Blandt de destinationer, som danskerne ville undlade at rejse til i sommer på grund af corona-pandemien, ligger Kina helt i top med 41 procent af de adspurgte. Men også nogle af danskernes foretrukne turistdestinationer bliver fravalgt. Således svarer henholdsvis 39 procent og 38 procent af danskerne, at de ville undlade at rejse til USA og Italien. På fjerdepladsen kommer Spanien med 32 procent, og på femtepladsen ligger Sydamerika med 30 procent.
Og selvom afstanden til Sverige er kort, er det langt fra alle danskere, der kunne finde på at rejse til vores nordiske broderland i disse dage. Således svarer 29 procent af danskerne, at de ville undlade at rejse til Sverige i sommer på grund af corona-pandemien. Til sammenligning ligger Storbritannien og Frankrig på henholdsvis 26 procent og 23 procent. Dermed adskiller de to lande sig væsentligt fra små nationer som Belgien og Schweiz, der trods store corona-udfordringer begge ligger på blot 19 procent.
Til gengæld er det kun cirka hver tiende dansker, der ville undlade at rejse til Tyskland og Norge i sommer på grund af corona-pandemien.
Nogle trodser rejsevejledningen
Selvom corona-virussen altså har lagt en dæmper på danskernes rejselyst, så findes der danskere, som er villige til at trodse Udenrigsministeriets rejsevejledning og rejse til lande, som myndighederne fraråder ikke-nødvendige rejser til, dvs. lande i den orange zone.
"De fleste kundehenvendelser handler stadig om afbestillinger, men vi bliver også kontaktet af kunder, som spørger ind til, hvordan rejseforsikringen dækker, hvis de rejser til et land i den orange zone. Dem anbefaler vi, at de til enhver tid følger Udenrigsministeriets rejsevejledning, ikke mindst af hensyn til risikoen for smittespredning. Desuden er der visse begrænsninger på rejseforsikringens dækning i den orange zone," fortæller Janus Rasmussen, produktansvarlig for rejseforsikringen hos Tryg, og understreger, at der kan være forskel på, hvordan de enkelte forsikringsselskabers rejseforsikring dækker i den orange zone.
Trygs rejseforsikring dækker ikke sygdom, der er relateret til Covid19, eller hændelser, der sker som følge af pandemien. Det gælder for eksempel evakuering og ufrivilligt ophold - dækninger, som kan blive relevante, hvis corona-virussen blusser op på rejsemålet og pludselig forårsager lockdown i lufthavne eller aflysninger af fly, færger og anden transport.
"Akut opstået sygdom og tilskadekomst er dækket på normal vis. Rejser man til et EU-land, Storbritannien, Norge, Island, Lichtenstein eller Schweiz, skal man dog stadig huske at fremvise det blå EU-sygesikringskort, inden en eventuel behandling finder sted. Og så skal man være opmærksom på, at hospitalsvæsenet i rejselandet kan være udfordret på kapaciteten og behandlingsudbuddet på grund af corona-pandemien, hvorfor vi ikke kan garantere samme assistance, som vi plejer at kunne tilbyde," uddyber Janus Rasmussen.
Sidst men ikke mindst gør han opmærksom på, at de danske myndigheder opfordrer til 14 dages karantæne efter hjemkomst fra den orange zone, hvilket for nogle danskere vil kræve ekstra feriedage.
Om YouGov-undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 27.-29. maj 2020.
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk