Højsæson for cykeltyverier

27-07-2016 08:00
No image
 

I den kommende tid gælder det om at passe ekstra godt på sin cykel. August er nemlig højsæson for cykeltyverier. Således bliver der i august stjålet op mod 25 procent flere cykler end i juli og næsten dobbelt så mange som i februar.

 

Foråret og sommeren lokker flere cyklister på gaden, og i takt dermed stiger også antallet af cykeltyverier. Men særligt én måned stikker af, og det er august. Det viser nye tal fra Tryg, der har kigget tilbage på antallet af cykeltyverier per måned over de seneste fem år fra 2011 til og med 2015.
 
Allerede fra april til maj stiger antallet af stjålne cykler markant, og den stigende tendens fortsætter ind i juni, efterfulgt af et lille fald i juli, hvor mange danskere holder sommerferie og dermed har fri fra skole og arbejde m.m.
 
Fra juli til august stiger det så igen - vel at mærke med op mod 25 procent, hvilket gør august til den måned på året, hvor antallet af cykeltyverier er højst, skarpt forfulgt af september. Således bliver der både i august og september stjålet næsten dobbelt så mange cykler som i februar, der er den måned på året med det laveste antal cykeltyverier.
 
"August og september er varme måneder, hvor det er sæson for at cykle. Og så er det samtidig skole- og studiestart med masser af nye cykler i gadebilledet, ikke mindst ved de mange uddannelsesinstitutioner," udtaler Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg. "Nye og særligt dyre cykler er attraktive for tyvene, men med et par simple forholdsregler kan man stikke dem en kæp i hjulet og besværliggøre både tyveri og hæleri," fortsætter Charlotte Gøttler og giver cyklisterne følgende råd med på vejen:
 

* Lås altid cyklen med en forsikringsgodkendt lås - dvs. en lås, som er godkendt af Dansk Varefakta Nævn

* Brug en ekstra lås, som kan vikles rundt om både hjul og stel, og allerhelst rundt om noget, der sidder fast i jorden, en mur eller lignende

* Parkér om muligt din cykel i et aflåst skur eller i en cykelkælder

* Lås cyklen, selvom du opbevarer den indenfor i en kælder, et skur eller i din bolig

* Benyt en ældre cykel, hvis du pendler og stiller cyklen på en bus- eller togstation

* Vær varsom med, hvilke oplysninger og billeder du deler, og hvem du deler dem med på de sociale medier - særligt hvis du har en dyr cykel

* Anvend syntetisk DNA-mærkning til din cykel

 
Mærkning med syntetisk DNA er et nyt og effektivt våben mod tyveri af værdigenstande. Genstanden påføres en usynlig væske med en unik kode, som kun kan ses under UV-lys og ikke kan fjernes igen. Væskens kode er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden, som er noteret i et register.
 
Tryg, der som det første forsikringsselskab herhjemme kan tilbyde sine kunder syntetisk DNA, har allerede gode erfaringer med anvendelse af den nye teknologi til forebyggelse af indbrud. Også i forbindelse med cykeltyverier ser forsikringsselskabet klare fordele i DNA-teknologien, ikke mindst i forhold til de dyre cykler.
 
"Med DNA-væsken kan ejeren mærke både cyklen og enkelte dele såsom fælge og tandhjul m.m. DNA-mærkning har ikke bare en forebyggende effekt, men gør det også svært at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden," fortæller Charlotte Gøttler. "De dyre cykler er særligt sårbare over for tyveri, og DNA-mærkning kan gøre dem mindre attraktive for tyvene, der ligesom hælerne ikke ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri," uddyber hun.

 

FAKTA
Fra 2011 til 2015 faldt antallet af stjålne cykler til under 5.000 kroner med 29 procent. Til gengæld steg antallet af stjålne cykler til over 30.000 kroner til mere end det dobbelte i samme periode.
Kilde: Tryg
 
Danmark, Sverige, Holland og Japan er nogle af de lande, hvor der stjæles flest cykler per indbygger. Det høje antal cykeltyverier hænger sammen med, at rigtig mange mennesker bruger cyklen som transportmiddel i netop de lande. Ni ud af ti danskere har en cykel, og der blev i 2015 anmeldt 55.371 stjålne cykler i Danmark. Det er næsten 152 cykler dagligt.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk