Gode råd

Kom godt på skiferie

Tid til fuld fart ned af pisterne? Skisæsonen fører flere uheld med sig end nogen anden ferieform. Vi har samlet en håndfuld gode råd, så du er klædt godt på til en ferie i sneen.

Kom godt på skiferie - børn i skilift med snelandskab i baggrund

Kører du selv på skiferie?

Pigdæk og særlige lovkrav

Kører du på skiferie, skal du være opmærksom på, at pigdæk ikke er tilladt i alle lande. Nogle lande har også lovkrav om kørsel med vinterdæk, snekæder eller særlige krav til dækmønstret.

Hos FDM kan du læse mere om regler for vinterdæk i udlandet.

Kom trygt ned ad motorvejen

Færdsel på Europas store motorveje kræver omtanke. Hos FDM kan du læse 10 gode råd til køreturen – heriblandt sikkerhedsregler til kørsel på motorvej.

Sikkerhedsvest i nogle lande

I flere lande, fx Frankrig, Italien og Østrig, er det et lovkrav at bruge sikkerhedsvest, hvis du får motorstop og skal opholde dig i vejkanten. Hos FDM kan du se listen over krav til sikkerhedsudstyr på de Europæiske veje.

Husk anmeldelsesblanketten

Her har du den internationale anmeldelsesblanket, som bruges ved uheld i udlandet. Den er med til at sikre, at du får alle de nødvendige oplysninger.
 

Gode råd på pisten

Er du i form, får du mindre skader

Den perfekte skiferie starter 3 måneder før ferien. Er du i god grundform hjemmefra, kan du mindske risikoen for at få skader.

Træthed øger risikoen for uheldige skader - så lyt til kroppen og hold nogle pauser. Starter du roligt ud, har du kræfter til hele ferien.

Snyd skityven med et umage par

Mange skiferiegæster oplever hvert år at få stjålet deres ski, som står parkeret ude i sneen under restaurantbesøg. Et tip er at sætte den ene af dine ski sammen med en makkers anden ski og på den måde lave et umage par. Det gør det mindre attraktivt at løbe med to ski, der ikke er ens.

Færdselsregler på pisten

Når du står på ski, skal du, som tommelfingerregel, altid holde øje med dem, der er foran dig. Du er ansvarlig for at kontrollere fart og retning, så påkørsel undgås. Lær alle færdselsreglerne på pisten fra skisport.dk.

Udstyret i orden

Sidder skiene ordentligt?

Din skibinding må ikke være for stram. Det kan blive farligt, hvis du falder, og skien ikke slipper støvlen. Få hjælp og vejledning i skibutikken eller hos skiudlejningen til at indstille bindingen korrekt.

Brug godkendt udstyr

Uanset, om du er voksen eller barn, så brug godkendt skihjelm, rygskjold og briller. Er du nybegynder på snowboard, er det også en god ide at bruge håndledsbeskyttere.

Kig efter mærkerne ASTM F2040 eller CE EN 1077.

Uheldig på ski

Hvordan er du dækket, hvis skaden sker?

Er uheldet alligevel ude på din skiferie, er det vigtigt, at du er godt forsikret. Hjemtransport fra skiferier kan nemlig blive en dyr affære, og her dækker det blå EU-sygesikringskort ikke:

Det blå kort

Med det blå EU-sygesikringskort har du ret til behandling på lige vilkår med borgere i det land, du rejser i. Det vil også sige, at du kan risikere egenbetaling på skader, hvis det er vilkårene i landet.

I ski-områder kan du særligt komme ud for at skulle betale selv, da behandling oftest sker på privathospitaler – her vil det være din rejseforsikring, der dækker. Læs mere om det blå kort.

Hjemtransport kan koste dig dyrt

Det blå kort dækker ikke hjemtransport. Det betyder, at du selv skal have penge op af lommen, hvis du ikke har en rejseforsikring. Hvis dit uheld kræver hjemtransport, kan det blive en dyr affære.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension kan hjemtransport fra skiferie i udlandet koste op mod 20.000-50.000 kroner.

En god rejseforsikring dækker dig i ski-områderne

Med en rejseforsikring er du økonomisk dækket, hvis et uheld kræver behandling på privathospital eller hjemtransport. Det er dog en sur fornøjelse, hvis du brækker benet på førstedagen og går glip af hele din betalte uge på ski.

Undersøg derfor, hvordan du er dækket i forhold til tabte rejsedøgn gennem din rejseforsikring.

Skitillæg og ødelagte rejsedøgn

Hos os kan du tilkøbe et skitillæg til din rejseforsikring. Det sikrer dig muligheden for at få erstatningsrejse og kompensation for ødelagte rejsedøgn, hvis du kommer til skade på ski eller snowboard. Du kan læse mere om vores rejseforsikring og skitillæg her.

Sammenstød på løjperne – hvem betaler skaden?

Skulle du være så uheldig at støde sammen med andre på løjpen, kan det blive dyrt, hvis du ikke har en ansvarsforsikring. Tjek derfor, om din indboforsikring også dækker privatansvar, inden du rejser.

Som kunde hos os, er ansvar altid med i din indboforsikring – så her kan du roligt tage afsted.

Her dækker indbo også: Mistet bagage og stjålne ski

Din indboforsikring er med dig i mange tilfælde på ferien. Mister du din bagage, eller laver du skader på andres ting under din ferie, er det også din indboforsikring, der dækker. Og skulle du være uheldig at få stjålet dine ski, vil du også ofte kunne få dem erstattet.

Lejet bil og selvrisiko

Lejer du bil på din skiferie, er det en god forholdsregel at gøre det gennem et stort internationalt bureau eller gennem dit rejsebureau. Køb altid en forsikring hos udlejeren, og vær opmærksom på betingelser og høje selvrisici.

Er du Tryg-kunde, har du mulighed for at få dækket en eventuel selvrisiko gennem din rejseforsikring.