Gør dit fritidshus vinterklar
Når efteråret melder sin ankomst, er det blevet sæson for at gøre fritidshuset klar til vinteren. Se, hvordan du undgår frostsprængte rør og indbrud, med denne simple efterårsrutine.
Gør dit fritidshus vinterklar
Når efteråret melder sin ankomst, er det blevet sæson for at gøre fritidshuset klar til vinteren. Se, hvordan du undgår frostsprængte rør og indbrud, med denne simple efterårsrutine.
Luk sommerhuset ned
Gå dit hus igennem, og se om der er revner i taget eller i murene. Er der større træer, som kan risikere at vælte under en efterårsstorm, kan det være en god ide at fjerne dem allerede nu. Er tagrenden tilstoppet, kan du med fordel rense den.
Når det fryser, kan vandet i dine vand- og varmerør fryse til is. Da vand udvider sig, når det fryser til is, kan det skabe frostsprængninger og efterfølgende vandskader. Det er derfor en god idé at forberede huset på vinterens frostvejr.
I perioden fra oktober til april bør du huske at lukke for vandet ved vandmåler eller stophane, når du forlader sommerhuset. Din fritidshusforsikring dækker nemlig ikke frostsprængninger eller ubehagelige følgeskader, der opstår som følge af utilstrækkeligt opvarmning. Det er ikke nok at indstille varmepumpen på frostsikring – du skal også frostsikre husets skjulte vandinstallationer.
Hvis du ikke bruger dit sommerhus i vinterperioden, bør du altid lukke for vandet og åbne for vandhanerne, når du forlader sommerhuset. Har du udvendige vandhaner og vandrør, er det særligt vigtigt at tømme dem og fjerne tilkoblingsstykker til vandslanger, da selvtømmende udendørshaner ikke virker med koblingsstykke monteret. Husk at åbne alle vandhaner, så der ikke opstår overtryk i rørene.
Hvis du bruger sommerhuset i vinterperioden og du derfor ikke ønsker at tømme vandinstallationerne, skal du sikre tilstrækkelig opvarmning i huset. Husets isolering har betydning for nødvendig indetemperatur.
Hvis du kun bruger luft til luft-varmepumpe, er det vigtigt, alle indvendige døre står åbne, så varmen kan fordele sig i alle rum.
Husk at der er et varmetab fra rummet med varmepumpen til husets øvrige rum, som du skal tage højde for på varmepumpens temperaturindstilling. På den måde undgår du frostsprængninger og vandskader.
Hvad kan du gøre for at undgå frostsprængninger?
Høj luftfugtighed i fritidshuset kan give dårlig indeklima og i værste fald medføre til skimmelsvamp. Et indeklimakort viser, hvornår du skal lufte ud. Husk også at holde de indvendige døre åbne, så luften kan cirkulere i huset.
Efteråret er også højsæson for storm, så sæt havemøbler, grill og lignende ind i et skur, så de ikke vælter rundt i blæsten og skader huset. Har du fritidshusforsikring er det godt at vide, at den ikke dækker havemøbler i et ubeboet fritidshus i perioden 30. september til 1. maj.
Er huset lukket ned, har indbrudstyven typisk god tid til at komme på besøg. Fjern værdigenstandene fra huset, og træk gardinerne fra for at vise tyven, at der ikke findes noget spændende at komme efter.
Du kan overveje dna-mærkning, som er et effektivt middel, til at skræmme tyven væk.
Det er en god idé at slå et smut forbi sommerhuset over vinteren og tjekke, hvordan vandrørene - og sommerhuset generelt - har det.
Vidste du, at sommerhusloven regulerer, hvor meget du må bruge dit sommerhus om vinteren? Du må maksimalt bo og overnatte i dit hus i 13 uger i perioden fra 1. november til 1. marts. Kilde: Bolius
Hent tjeklisten - så husker du det hele