Gode råd

Tal med dit barn om brand

Brand er et vigtigt emne, men kan også virke som en voldsom ting at tale med sit barn om. Se, hvordan du kan øve beredskab i børnehøjde og gøre brandsikkerhed til en spændende og lærerig snak derhjemme.

Hvad nu hvis det brændte? 

De fleste børn har en naturlig reaktion, når de bliver skræmte – de gemmer sig. Ifølge brandvæsenet ser man alt for ofte børn, der har gemt sig under senge eller i skabe ved brand, fordi de bliver bange for ilden eller den højlydte røgalarm.

Børns leg med ild

Børn er nysgerrige af natur, og mange synes, ild er spændende. Det er ikke så sjældent, at brandvæsenet kommer ud til børn, der gemmer sig, fordi de selv er årsag til branden og er bange for at få skældud.

Hjælp dit barn med at kunne håndtere en farlig situation ved at tale stille og roligt om, hvad man skal gøre, hvis nu det brændte.

Gør dit barn tryg ved røgalarmen

En røgalarm er høj og skinger, når den bipper, og mange børn bliver skræmte af den høje lyd. Derfor kan det være en god idé at involvere børn i røgalarmen og lære dem, hvad lyden betyder.

Få fx dit barn til at hjælpe, når der skal skiftes batteri eller til at trykke på testknappen, når alarmerne i huset skal testes.  

Alarm - hvad betyder lyden? 

Tal med dine børn om, hvad røgalarmens formål er, og hvordan I sammen kommer hurtigt ud af jeres hjem, hvis den pludselig går i gang.

Nogle børn har hørt alarmen give falsk udslag i køkkenet så mange gange, at de har mistet respekten for, hvad den signalerer. Derfor er det en god idé at gøre det helt klart, at brand og røgalarmer er noget, I tager alvorligt i jeres hjem, gennem en konkret ’beredskabs-snak’ i øjenhøjde. 

Hvad skal man gøre, hvis det brænder?

  1. Gå uden for med det samme
    Det er altid det bedste at komme ud af en brændende bygning så hurtigt som muligt. Tal med dit barn om, hvordan man bedst kommer ud af jeres hjem og hvilke udgange, der er mulige. 
  2. Luk døren og ned på gulvet 
    Kommer man i en situation, hvor det ikke er muligt at komme udenfor, skal man lukke så mange døre som muligt og lægge sig fladt ned på gulvet. Dørene forsinker ilden i at sprede sig for hurtigt, og du skal lægge dig ned, fordi røgen altid søger opad. Nede på gulvet er der mindst røg, så der er der bedst at være. 
  3. Kryb langs væggene
    Skal du ud af det rum, du er i – fx fordi der er ild – så bliv nede på gulvet og kryb langs væggene. Det kan være svært at finde rundt, når ens hjem er fuld af røg, men hvis du bliver langs væggene er det nemmere at finde hen mod en udgang.  

Øv beredskab gennem leg

Hos de fleste børn sidder vigtige budskaber bedst fast, når de indlæres gennem leg. 
Du kan fx

  • lade dit barn sætte krydser ved nødudgangene på et kort over jeres hjem – tegn selv kortet eller print evt. en plantegning, hvis du har en.  
  • tage en tur rundt på alle fire med dit barn, hvor I øver at krybe langs væggene – evt. med bind for øjnene, hvis det skal være mere udfordrende.
     

Hverdagsråd til dit store barn

Til de lidt større børn og dem, der er begyndt at være alene hjemme, er det en god idé at snakke sikker adfærd i forhold til brandfare.

Tal med dit barn om, hvordan brande kan opstå, og hvad man skal være opmærksom på i hverdagen. 

Gode råd til dit barn, der er alene hjemme

  • Ingen metal eller sølvpapir i mikroovnen 
    Husk at få skeen op af koppen, inden du varmer kakao. Stil heller aldrig ting oven på mikroovnen, da det ofte er her, ventileringen sidder. 
  • Sluk elektronikken, når du er færdig
    Fjernsyn, oplader, PlayStation osv. skal altid slukkes, når du er færdig med at bruge det. Elektronik kan blive så varmt, at det kan selvantænde og gå i brand.
  • Hårdt underlag til den bærbare
    Den bærbare computer skal have luft til at køle af, ellers kan den overophede og gå i brand. Stil den derfor på et hårdt underlag – ikke i skødet, på sofaen eller i sengen. 
  • Opladeren ud af stikket efter brug
    Når telefonen, iPad'en eller computeren er ladt op, skal opladeren ud af stikket, så den ikke sidder og bliver varm. Dæk aldrig opladere til fx med en sofapude, dyne eller lignende. Af samme årsag er det en god ide helt at holde opladere ude af sofaen og sengen. 
  • Ingen stearinlys 
    Aldrig tænde stearinlys uden, at en voksen er til stede – hvis dit barn synes, det er dejligt med hyggelys, når han eller hun er alene hjemme, så brug LED-lys med den vippende ’flamme’. Det giver stemning på en mere sikker måde. 

Ild i elektronik – aldrig vand på strøm

Lær dit barn at håndtere en elbrand korrekt. 

  1. Sluk for strømmen på afbryderen, eller træk ledningen ud af stikket. Hvis det ikke er muligt at komme til pga. flammer, så lær dit barn at slukke sikringsgruppen på eltavlen.
  2. Sluk ilden med vand – men altid først, når strømmen er afbrudt, da vandet leder strømmen og derfor kan give stød. 
  3. Kan branden ikke slukkes – forlad bygningen og ring 112.